info@spangabasket.se
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Spånga Basket Föreningspolicy

Verksamhetsidé

Vi tror på en verksamhet som stöttar, skapar engagemang och stimulans hos spelare, ledare och föräldrar samt gemensamt gagnar klubben och dess utövare. Det är viktigt för oss att kunna erbjuda en kvalitativt bra och genomtänkt basketutbildning.

 

Vår vision är: ”Vi ska vara Sveriges ledande ungdomsförening i basket”.

 

Värdegrund

”Basketboll är till sin grundidé ett rent spel, där skicklighet aldrig tillåts slås ut av våld. Vi ska i vår verksamhet värna denna grundidé och därigenom medverka till att utveckla våra medlemmar till goda basketspelare, utifrån var och ens förutsättningar till goda och ansvarstagande lagkamrater och till harmoniska människor. ” (Svenska Basketbollförbundet)

 

Vi i Spånga Basket har en värdegrund som gäller alla inom klubben.

 

Vi i Spånga Basket ska alltid föregå med ett gott exempel som ledare, spelare, förälder eller annan påhejare. Vi skall vara den klubb som motståndarna respekterar och gillar att möta. De skall trivas att komma till våra hemmamatcher samt uppskatta när vi kommer till dem.

 

I Spånga Basket ska samtliga spelare, ledare, föräldrar eller andra anhöriga skall känna sig trygga i vår verksamhet. Ingen ska bli ojust behandlad, kränkt, hotad eller trakasserad utan att det ifrågasätts. Det ska vara fokus på positivitet, utveckling, gemenskap, ömsesidig respekt, uppmuntran, att få roliga minnen, trygghet, god kommunikation och att ta ansvar.

 

I Spånga Basket använder vi aldrig alkohol eller droger i anslutning till klubbens verksamhet.

 

Resultat och prestation

Prestationsfokus handlar om vägen till målet och hur mycket vi kämpar för att nå dit. Du jämför dig mot dig själv istället för med andra. Slutställningen i matchen för dagen ska inte vara måttet för hur bra det gick för laget, motståndet sätter måttet för vår prestation. Laget kan ha presterat dåligt och vunnit, eller presterat bra och förlorat.

 

Spånga Basket har prestationsfokus och särskilt i unga åldrar. Prestationsfokus minskar oron och ökar självförtroendet. Prestationen bygger på individens egen insats och ansträngningsnivå och utgår ifrån den nivå som varje individ är på i dagsläget. Det handlar om att lära sig av sina misstag där övning ger färdighet. Det handlar om att kämpa och ge allt, oavsett vilket motstånd man möter.

 

För spelare som 13 år och äldre ökar inslagen av resultatfokus genom att lämpade spelare kan få delta i Riksmästerskap. Riksmästerskapet är en renodlad tävlingsform och pågår för spelare i åldersgruppen 15 till 16 år. Vid Riksmästerskap utses ett lag som ska representera föreningen. 

 

Uppförandekod

Som spelare är alla lagkamrater lika viktiga. Andra lag inom Spånga Basket är dina vänner. Var på ett sätt som du vill att andra ska vara mot dig, respektera motståndarna, deras ledare, föräldrar, domare och andra funktionärer.

 

Låt det synas att vi i Spånga Basket är stolta och har kul!

 

  • Kom ihåg att du blir en bra basketspelare om du kämpar och blir skickligare för varje år som går, inte för att du är tuff och cool, spelar osjyst eller retas
  • Gör ditt bästa för att spelare, ledare och föräldrar ska trivas i klubben
  • Du blir en bra lagkompis om du ställer upp för laget och beter dig ok
  • Behandla alla lika oavsett kön, sexuell läggning, ålder, tro, hudfärg eller etniskt ursprung
  • Gör allt för att motverka mobbning, sexuella trakasserier eller övergrepp i föreningen
  • Var uppmärksam på allt som inte stämmer och reagera på alla former av överträdelser av vår policy

 

Att vara förälder i Spånga Basket

Att vara förälder till ett idrottsutövande barn är bland det roligaste som finns. Du får möjlighet att följa ditt barn och dennes kompisar på nära håll på matcher, träningar och vid många andra tillfällen. Samhörigheten med andra föräldrar i gruppen blir stark. Man knyter ofta vänner för livet.

Ansvar:

  • Ställ inte för höga krav. Kom ihåg att det handlar om barn som vill spela basket med sina kompisar för att de tycker det är roligt.
  • Mamma och pappa är förebilder: Domarna är i varierande åldrar, från ungdom och uppåt. Respektera alltid domaren och hjälp henne/honom i sin roll. 
  • Underlätta för ledarna att bedriva verksamheten. Föräldrarna behövs i verksamheten. Ställ dig frågan: Vad kan jag hjälpa till med?
  • Heja på ett positivt sätt på hela laget. En spelare gör inget lag, men ett lag gör en spelare.
  • Tänk på hur du beter dig inför laget och andra föräldrar och motståndare. Skapa inte negativ stämning. Heja på laget i alla lägen. Överlåt coachningen av det egna laget åt coacherna.
  • Spelarnas integritet. Det är viktigt att du som förälder respekterar spelarnas integritet i omklädningsrummen. Killarnas omklädningsrum är för killar och pappor medan mammor får vistas i tjejernas omklädningsrum.
  • Ställ upp för laget. Spånga basket har kioskverksamhet i samband med matcher och cuper. Här behöver du som förälder hjälpa till med att baka bröd, koka kaffe och servera korv tillsammans med spelarna i laget.
  • Bevaka föreningens hem- och lagsidor för att ta del av information för styrelse, kansli och tränare.

Samma regler som gäller för våra ungdomar gäller även för ledare, föräldrar och anhöriga.

 

När något är fel 

Spånga Basket har en krishanteringsplan som vi följer vid kris‐ eller katastrofsituationer, t ex vid allvarliga olycksfall eller akuta sjukdomsfall. Krisplanen är ett separat dokument och finns publicerad på föreningens hemsida, www.spangabasket.se.

 

Om du som spelare, förälder eller anhörig känner att något inte är ok, och du känner att du själv inte vill ”lägga dig i” alternativt ser att det är bättre att klubben tar tag i det, ta kontakt med föreningens representanter. Spelare ska i första hand kontakta sin ledare för laget. Om inte det är aktuellt, kontakta klubbchefen eller någon annan av föreningens kontaktpersoner, se www.spangabasket.se. Om du känner att ingen av dessa kan kontaktas så rekommenderar vi att polis och/eller socialtjänst kontaktas direkt.

Spånga baskets representant: 

  • kommer att arbeta med principen att inte delge var informationen kommer ifrån, om så inte godkänns av er
  • kommer att tala med berörda personer avskilt via telefon eller på plats
  • kommer försöka lösa situationen om den ligger inom vårt ansvarsområde
  • kan stänga av ledare, spelare eller föräldrar från verksamheten om så krävs 
  • kommer alltid kontakta föräldrar om en situation gäller föreningens minderåriga spelare
  • kontaktar socialtjänst och polis, om situationen kräver det, t ex vid brottsmisstanke
  • ansvarar att underrätta och informera föreningens styrelse fortlöpande

 

Exempel på situationer som föranleder klubbens agerande:

  • Föräldrar som inte uppfyller vår uppförandekod, skriker från läktare, klagar öppet, mm
  • Spelare som mobbar andra spelare, retas, skriver kränkande saker på sociala media osv
  • Sexuella trakasserier
  • Rasistiska eller diskriminerande uttalanden
  • Bruk av droger och/eller alkohol
  • Våld
  • Ledare som beter sig på ett felaktigt sätt mot spelare
 
Klubbshop
Sponsorer