Hoppa till sidans innehåll

P01 SILVER i Spirare Basket Cup 2014

02 JUN 2014 15:17
Spirare Basket Cup 2014. Spångas P01 lag får en riktigt tuff lottning. Tyresö, Uppsala och Norrköping i gruppspelet. Dessutom har denna grupp ingen fördel att komma etta och gå direkt till semifinal. Tufft. Och tufft blev det.....
  • Skapad: 02 JUN 2014 15:17

Är det en fördel eller nackdel att spela sina matcher på hemmaplan i Spångahallen. Ja, säger vissa: "Hemmaplan är alltid hemmaplan". Nja säger andra: "Att spela framför en massa man känner sätter press". Första matchen skulle spelas mot Tyresö, som var den första matchen som gästade Spångahallen denna helg. Premiärnerver?

Tyresö

Spångaförsvaret jagar en Tyresöspelare. (Bild: Anders Tillgren)

Tyresö är ett lag som killarna endast mött på en gång. Uppvisningsmatch i Fryshuset under finalspelet förra året. Den gången var det EB-regler som gällde och den blev en jämn historia, som Spånga vann. Hur är Tyresö i år? Vi börjar denna match bra, riktigt bra försvar gör Tyresö lite ställda och matchen är poängfattig för dem. Efter en halvlek leder Spånga med 21-6, överaskande stort. Premiärnerverna ligger hos Tyresö och Demond spelar runt alla killarna ordentligt så att alla kommer in i turneringen. De bevakar matchen och spelar jämt under andra halvlek utan att Tyresö närmar sig poängmässigt nämndvärt. Det verkar vara en liten fördel att spela hemma trots allt. Matchen slutar med vinst 27-15.

Finfina bilder av Anders Tillgren från första matchen mot Tyresö. TACK!

Efter matchen känns det som om Tyresö kanske skulle bli den lättaste matchen och kanske det svagaste laget i gruppen. Men efter gruppspelets slut kunde vi konstatera att de endast förlorade med tre poäng mot Norrköping och höll matchen mot Uppsala helt jämn, till sista perioden, då Uppsala kunde dra ifrån. Så det var nog så att killarna var riktigt taggade inför denna turnering.

 

Ok, då var det dags för vårt spöke, Uppsala på fredagsmorgonen. Jag kan inte räkna hur många gånger vi hamnat i samma grupp som Uppsala. Vi har spelat jämt med dem förut i femmannabasket, senast i Eskilstuna då det blev förlust med en ynka poäng. Vi har slagit dem någon gång i EB, men ack så många förluster.

WEBIMG_1826

Edvin trycker sig igenom luckan.

Uppsalamatchen är den första för dagen denna fredagsmorgon. Uppkast kl. 09.00. Usch, morgonmatcher är inte killarnas melodi, men, ja just det: Vi har 5 min. till hallen och Uppsala en timme, så det är kanske något vi kan dra nytta av. Matchen börjar helt jämn och inget lag drar ifrån. Efter första perioden har vi knapp ledning med 10-9. Det är ställningskrig på golvet och inget lag vill släppa iväg det andra. Efter halva matchen är det Uppsalas tur att ha en knapp ledning, 14-15. Den tredje perioden fortsätter likadant. Poängfattig, med svåra avslut mot bra försvar. Helt lika inför sista perioden, 19-19. Mtachen är otroligt spännande att titta på, alla killarna på plan krigar verkligen om varje boll. När det återstår 1.21 av matchen leder vi med två poäng, 23-21, men det är olidligt spännande. Undertecknad misstänker att jag skall få en hjärtattack, så tight är det. Men grabbarna är verkligen starka mot slutet och någon turnover gör att vi kan hålla undan och låta klockan sakta, sakta ticka ner mot slutet. Men ack vad långsamt det går nu då. Ett jubel bryter ut vid slutsignalen, ÄNTLIGEN har vi lyckats slå Uppsala i femmannabasket. Slutresultatet blir 26-23 och vi har ännu en gång lyckat ta oss till A-slutspel, med en match kvar att spela (förutsatt att Norrköping slog Tyresö, vilket inte blev så lätt som vi trodde). Förvånade kan vi timmen senare konstatera att Uppsala är borta från A-slutspel, och vi har en ren gruppfinal mot Norrköping senare under dagen. Vinst betyder att vi möter Skuru i kvartsfinal och förlust skulle medföra att vi mötte Täby Basket åter igen. Vi har haft lättare att slå Täby, men läggmatch, glöm det!

Tack Anders Tillgren, som förevigade P01´s första vinst mot Uppsala i femmannabasket!

Jaha, en ren gruppfinal mot duktiga Norrköping Dolphins stod som nästa motståndare. Vi lärde känna denna mycket trevliga grupp under förra säsongen. Dels spelade vi en träningsmatch inför Spirare och senare i gruppen i samma turnering. Tyvärr utan önskade resultat....vi förlorade båda, men det är lätt att gilla både spelare och ledare, hoppas det inte går ut över matchen.....

WEBIMG_1887

"Sanuuuuu", som Demond ropar, driver upp bollen.

Den här matchen kan spelas utan anspänning, tänker man som vuxen: "Båda är ju vidare". Men så tänker inte killar som är nyblivna tonåringar (eller snart blir). Ännu en mycket tät match slutar poängfattig efter första perioden, 6-6. Kan det bli mindre poäng än så här, tänker jag under andra perioden. Svaret är att det kan det. Inte för att inget lag slappar, det gör de verkligen inte! Efter halva matchen är ställningen 9-8, till vår favör. Är korgarna borttagna, tänker jag. Det är ju trots allt Marc och Tomas som fixat till dem inför turneringen....Under tredje perioden rycker Spånga lite. Demond vilar våra starkare spelare och ger chansen att åter igen få extra fart på resten av gänget. Efter tredje perioden har vi en ledning med 20-13. Norrköping försöker komma ikapp men vi håller ifrån även under sista perioden. Matchen slutar med ännu en seger och gruppvinst! 27-20. Vem kunde tro det innan.

 

Så, då blev det Skuru i kvartsfinal. Ett snabbt gäng som det också brukar bli väldigt tighta matcher mot. Tror att vi har ungefär samma statistik mot varandra, de gånger vi väl mötts. Än en gång möts vi av trevliga coacher, föräldrar och spelare. De är nog sugna på vinst, sist vi sågs var under A gruppens grundserie, och då åkte de på en liten förlust på hemmaplan. Det var förresten Demonds andra match han coachade killarna.

WEBIMG_1928

Melwin tar upp bollen, för att sätta upp ett intränat spel.

Matchen börjar riktigt bra för killarna. Att det kommer bli en jämn match, är de väl medvetna om. Vi bygger från grunden med ett stabilt försvarsspel och ligger några poäng före efter första perioden, 10-7. Under andra perioden gör vi ett litet ryck med några bra kontringar som resulterar i poäng. Nu leder killarna efter halva matchen med 17-11. Men det är ju trots allt bara tre bollar bakåt för att det skall vara helt jämt. Under sista halvlek av matchen håller killarna undan och man kan börja se frustrationen hos Skuru. De har inte huvudena med sig och orkar egentligen inte skaka, men som åskådare är det nästan dags för hjärtattack nummer två. Matchen slutar med seger: 34-29.

Nästa match, semifinal möter vi Böle Bulls. Ett riktigt duktig gäng från Böle, som ligger nära Piteå, endast 69 mil bort. Vi träffade på detta gäng redan under förra årets Spirare och då var de helt enkelt för bra. Vi hängde med under halva matchen sedan seglade de ifrån under grundserien.

WEBIMG_1968

Micke testar ett skott, som sitter!

Att vara pessimist brukar vara min melodi, om saker inte går vägen så var det ändå väntat och besvikelsen blir inte så stor (fast utav någon anledning brukar jag bli besviken ändå, konstigt...). Det känns som om ingen behöver vara nervös, vi har ju nått en semifinal, bara det en stor framgång med tanke på motståndet killarna haft. Det börjar ändå okej mot Böle Bulls. De rinner inte igenom vårt försvar och även om vi har svårt att få poäng så släpper vi inte till speciellt mycket. 5-4 till Böle efter första perioden. Under andra perioden är motståndarna starkare, mera bestämda och börjar försvinna ifjärran. Som väntat, tänker jag. Halvtidsresultat 17-10 till Böle. Men så händer något, Demond och Martin börjar peppa killarna som börjar hänga lite med huvudena. "Det skiljer bara 4 påsar", påpekar Martin. Kom igen nu "Ha kul och spela ut!". Killarna håller jämt skägg med Böle under tredje perioden. Avståndet har åtminståne inte ökat och poängställningen är efter tredje perioden 28-21, fortfarande 7 poängs ledning för motståndarna. Det som sedan händer är helt magiskt. Vi spelar under de nästkommande fyra minuterna 11-0, Böle är skakat! Grabbarna leder helt plötsligt med fyra poäng, vad är det som händer? Böle Bulls är helt tagna på sängen och försöker med en timeout komma tillbaka. Först när det återstår 18.9 sekunder, sätter de tre poäng och vi leder bara med ett. Hjärtattack nummer tre. I ett sista desperat försök foular de för att få tillbaka bollen och sätta en av våra killar på straffkastlinjen. Den sista foulen blir en teknisk foul och med 0.9 sekunder på klockan och två starffkast och boll i sidan är det klart! Vi vinner, det blir final! Slutresultatet 32-31 till Spånga är en chock för de flesta i hallen. Bölekillarna är mycket ledsna medans vild glädje härjar i Spånga (se bildspel i toppen av artikeln). Kanske var de lite självsäkra innan? De hade enligt rykten önskat en tidig finaltid på söndagen, så de skulle hinna med Gröna Lund innan hemfärd.

Solna slog Norrköping ganska enkelt i den andra semifinalen, så den tidiga matchen i Solnahallen, blev lite oväntat mot Spångas duktiga P01 lag.

WEBIMG_2115

Spoiler, är det rätt färg på bucklan eller?

Finaldag i Solnahallen. Det är söndag och ännu en tidig match. Solna Vikings står på menyn. Stockholmsseriens och slutspelets segrare. De har haft mycket bra resultat på vägen, förutom mot Skuru som blev en jämn match, med en tvåpoängsseger. Pompa och ståt i Solnahallen. Speakern presenterar lagen utspringandes genom tunneln. Pokalerna står redo bredvid. Solna börjar bäst. Efter en förstaperiod så sticker Solna ifrån och leder med 9-3. Vi har svårt att få i bollen. Edvin och Henos kämpar tappert i PF och C roller, men det vill sig inte. Under andra perioden börjar Melwin få fart på fötterna. Han får även i sin första trepoängare och jämnar ut. Efter halva matchen är killarna bara två poäng efter Solna. Kan det hända igen? Poängfattigt även i tredje, Melwin sänker ännu en trea efter 2.19 och nu leder vi för första gången i finalen. Hjärtattack nummer fyra. När tredje perioden är slut leder dock Solna med 16-15. Men, vi är med! Under fjärde perioden är det fortfarande superjämt och superspännande. När endast 28 sekunder återstår leder dock Solna med 34-32. Men de har bollen. Vår enda chans är att foula/sno bollen och få deras spelare till straffkastlinjen. Demond väljer att ta sista foulen mot deras stora kille, som missade lite straffkast i vår förra match. Missar han båda har vi ändå chansen. Han sätter första. Sedan väntar han en stund.....och sätter andra, vilket psyke! Med fyra poängs underläge och bara sekunder kvar på klockan får vi inte i bollen och foular vidare. De sätter ett av kasten. Matchen är slut, förlust med 22-27. Killarna deppar en snabbis innan prisutdelningen. Demond kallar ihop killarna direkt efter matchen i en ring. Vad han säger, vet jag inte, men killarna kommer fram med höga huvuden och tackar för matchen och tar emot silvermedaljer och silverbucklan. En stor framgång för Spångas P01:or, trots allt. Till matchens lirare väljs Melwin, som med 3/4 klockrena treor höll matchen vid liv. GRATTIS GRABBAR, NI VAR GRYMMA!

 

Vi vill också passa på att tacka arrangörer, domare, motståndare och publik, VÄRLDSKLASS! Ses nästa säsong.

Nedan några bilder:

Skribent: Rickard Tidblom

Postadress:
Spånga BBK - Basket
Spånga Center, Stormbyvägen 2-4
16355 Spånga

Kontakt:
Tel: 0737546235
E-post: This is a mailto link

Se all info