Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren F99 120929 vs Huddinge

Dubbla hemmapremiärer i Spångahallen

01 OKT 2012 10:46
Lördagen den 29/9 spelades två hemmapremiärer i Spångahallen. F99 tog emot Huddinge i div 1 och därefter spelade P99 mot Akropol i div 2. Både tjejerna och killarna visade vem som bestämmer i Spångahallen och vann bägge matcherna. Coach Marc Möller kommenterar matcherna:
  • Skapad: 01 OKT 2012 10:46

Det här var en lördag som knappt kan bli bättre, dubbla hemmapremiärer i Spångahallen!

Spånga Baskets äldsta tjejer och grabbar är redo att försvara Spångaslottet. Båda lagen jagar dessutom säsongens första vinst!

Flickornas match

Flickor 99 är först ut, Huddinge är och hälsar på. Vid försnacket märks det att nervositeten från förra helgen tagit total time-out. Skönt, nu borde vi kunna spela riktigt bra eller?

Vi pratar mycket om vikten av att få en bra start, tidigt ta kommandot. Det här lyckas vi bra med, vi är på tårna och visar att vi vill och kan spela tufft och snabbt! Huddinge kör dock ett väldigt bra "pick och rull spel" som vi har svårt att hantera. Lägg därtill några billiga andrachanser och första perioden slutar lika, 10-10.

I periodvilan byter vi taktik på vårt screenförsvar och det samt en uppryckning i anfallsspelet med mer attacker leder till periodvinst med hela 14-1.

Det förstå ju alla, släpper vi in 1 poäng per period så vinner vi förmodligen SM (om det nu skulle finnas för 14-åringar). Det är mycket kul att se hur tjejerna steppar upp i försvaret, hur de snabbt kan ta en ny instruktion som innebär att frångå våra ordinarie försvarsregler och utföra detta bra. En skön känsla för coachen!

I andra halvlek gör jag mycket byten och vi får ingen större kontinuitet, de som spelar tillsammans får inte göra det under längre perioder i samma konstellation. Det här bidrar inte direkt till skönspel och lagen byter egentligen poäng med varandra i 2x8 min.

Vi vinner matchen med klara 42-25 och jag är framför allt nöjd med att alla får mycket speltid och att vi kan ha kontroll ändå.

Matchens lirare är Ella Perjons. Ella är vanligtvis ganska blyg i protokollet, idag är inget undantag - 0 fouls och 2 poäng.

Ella

MEN, Ella gör det arbete som inte alltid noteras och hon gör det väldigt bra. Det känns tryggt att ha henne på planen, hon är smart, kan lagets spelregler och gör sällan misstag. Idag spelar hon sansat och tar för sig och det är precis vad jag "varit på" henne om! Jag är helt säker på att Ella snart kommer inkassera mer och mer på poängkontot, idag är hon i alla fall med och kör bilen ändå. Härligt att ha dig i framsätet Ella, visst sitter man bättre här?

Killarnas match

Dags så för P99 att nöta ut Spångagolvet tillsammans med gästerna från Akropol. Det här är mer än en hemmapremiär i div. 2 (om man vill), det gäller dessutom att försvara sitt guld från vårens cupspel i Lampe Challenge. Ett guld vi lyckades ta efter både gruppvinst och finalvinst mot samma Akropol. Sedan dess har laget fått några nya spelare och precis som våra Spångaboys har de gått upp en skostorlek eller två.

Vi pratar bara om att ha kul och få en bra start. Att inleda med pondus och sätta tonen.

Uppkast och sedan går det undan. Matchen har ett ovanligt högt tempo. Akropol spelar inte särskilt uppstyrt utan kör s.k. "run and gun basket". Det är enkelt att förklara, man tar bollen, studsar och springer så fort man bara kan. Avslut så tidigt som möjligt. Det här kontrollerar vi bra defensivt, vi har pondus, vi sätter tonen och bjuder inte på många andrachanser.

P99 i anfall

Vi vinner första halvlek med knappa 18-14 och problemet är att vi rycks med i Akropols höga tempo och spelar likadant när det är vår tur att anfalla. Vi kan inte spela såhär, såvida vi inte har solklara, öppna kontringslägen. Vi behöver ställa upp och köra igenom vårt anfall, ha tålamod och hitta bästa läget.

I andra halvlek spelar vi desto bättre i anfall och får iväg många fler avslut. Men vi har svårt att konvertera avslut till poäng (vilket tyvärr inte är ovanligt), och här kan vi bara bli bättre! Vi gör ingen stark avslutning på matchen, men är ändå bättre än våra gäster. Akropol dras med foulproblem i sista perioden, men hänger ändå på och syns där i backspegeln, runt 5 pinnar efter.

Men trots det känns det aldrig farligt, vi har kontroll och om vi måste finns en växel till. Kanske två. Slutresultat 37-28 efter ett litet ryck på slutet där vår bättre kondition är receptet.

Matchens lirare går till Fabian Widengren. Fabbe står för stabilt spel framåt som bakåt. Idag är han poängbäst med 11 poäng. Genom hårt arbete i försvaret är min gissning att han stoppar ännu mer poäng bakåt. I coachens bok noteras alltså +22 (minst). Det är kul att se den resa som Fabian gjort sedan mitten av förra säsongen. Framstegen är stora och nu börjar det verkligen lossna. Härligt!

Fabbe

Det blev en härlig dag på jobbet idag! Matcher, duktiga spelare och vinster. Som den hallråtta jag är och med uppdrag (som jag i och för sig kommit på själv) att arbeta med klubbens "hallkultur" värmer det i hjärtat att se hur P99 kommer tidigt till hallen för att stötta sina kompisar i F99 och när F99 "returns the favor" genom att stanna kvar efter sin match. Det är så här det ska vara i Spånga Basket!

Kommande lördag spelar lagen matcher igen, F99 på bortaparkett i Vällingby och P99 välkomnar Tureberg till Spånga. Välkomna då, jag räknar med att vi ses!

Den sittande coachen


Fler bilder från matcherna finns om du följer länkarna här nedan

Bilder från matchen U14 div 1: Spånga Basket F99 vs. Huddinge

Bilder från matchen U14 div 2: Spånga Basket P99 vs. Akropol

Skribent: Anders Tillgren

Postadress:
Spånga BBK - Basket
Spånga Center, Stormbyvägen 2-4
16355 Spånga

Kontakt:
Tel: 0737546235
E-post: This is a mailto link

Se all info