Hoppa till sidans innehåll

Marcs tankar om F99 premiärhelg

28 SEP 2012 19:03
Flickor 99 spelade två matcher och fick en tuff start i säsongens seriespel
  • Skapad: 28 SEP 2012 19:03

Äntligen matcher! Dubbla seriepremiärer för F99. Bortafighter.

Vi börjar i FU14 div. 1 mot tuffa Fryshuset. Vid försnacket märks en viss nervositet, det är ju ändå ett tag sedan vi spelade match.


Uppkast och vi inleder stelt. I anfall passar vi mest runt bollen och attackerna och aggressiviteten lyser med sin frånvaro. I försvaret visar vi inledningsvis alldeles för stor respekt och är alldeles för tysta. Kom igen nu tjejer, vi kan ju det här!?


Vi hamnar snabbt i ett 0-6 underläge och det är först efter vår Time-out och några väl valda toner som vi kommer igång. Men vi får jaga hela matchen, lagen byter poäng med varandra och då vi väl får lite "häng" på Frysen har de ytterligare en växel att lägga i.


Slutresultatet skrivs till 35-28 i hemmalagets favör, och det är jag ändå rätt nöjd med. En läxa är lärd - Vi måste arbeta mer med nervositeten och ett sätt kan vara att komma igång tidigare på säsongen med matchspel, kanske i form av cup.


Hade vi varit mindre nervösa och mer spelvana hade bataljen kunnat gå åt ett helt annat håll! Faktum är att vi har mest bollinnehav och flest avslut på korg. Men nervösa skallar får sällan i bollen i korgen och benen blir som fast i cement.


Sett över hela matchen fungerar ändå försvaret bra, att släppa in 35 poäng på 32 min. är godkänt (än så länge). Fokus ligger på att få upp poängproduktionen.
Det väldigt positiva med säsongens första match och vad som också är mitt långsiktiga mål för laget, är att vi har flera som får ta ansvar och dra sitt strå till stacken. Offensivt som defensivt. Kul att vi är igång med detta!

Till varje match kommer jag utse en matchens lirare. Matchens lirare är en tjej som utmärker sig positivt på något vis, sticker ut.

Mot Fryshuset är matchens lirare Emma Bajra. Emma startar inte i "första fem" idag och kanske det triggade henne? När hon kom in höll hon ett högt tempo och spelade mycket bra försvar. Bra jobbat Emma!

Nästa fight redan dagen efter, derby mot Solna F99 i U15 serien. Idag är vi mindre nervösa, men vi är desto sämre förberedda. Många gäspar på försnacket och vissa har ätit frukost i form av plastpåse (typ). Skärpning!

Vi inleder ändå matchen med att ta ledning med 6 poäng. Men jag vill påstå att det beror mycket på att Solna inte riktigt är med. Historiken säger också att Spånga brukar vinna och det brukar kunna spela in första minuterna! Solna törs liksom inte spela. Men det tar inte mer än 5 min. innan Solna steppar upp och tidigt i andra perioden går dom också förbi.
Nu hamnar vi i det här "jagaläget" igen och där är vi inte bra, jag ska snart berätta varför. Matchen är ganska tråkig sen, vi bränner våra time-outs och säger samma sak om och om igen, resultatlöst. Vi är stressade i både anfall och försvar, kastar iväg mycket bollar och gör enkla misstag bakåt.

Ja, matchen mot Solna var inget att hänga i julgranen. Efteråt frågar jag tjejerna hur de kände under matchen. Mona berättar att hon är stressad, och många nickar och håller med. Varför är ni stressade tror ni? -Vi är rädda att inte komma ikapp säger Mona. Alla nickar med. Där har vi hela förklaringen, är vi rädda att misslyckas så gör vi oftast det. Ser vi däremot fram emot att komma ikapp, förbi och segra så blir det enklare på det viset! Lärorikt tycker coachen.

Slutsignal och tavlan visar 46-35. Vinst för ett bra och taggat Solna, men här ska vi inte förlora med så mycket som 11 pinnar. Vi kan bättre!

Matchens lirare finns förstås ändå! Det är tveklöst Agnes Boström.
Vilken fart! Vilken stil! Agnes tar för sig väldigt bra i anfall, attackerar och kommer till lätta avslut. Yes, nu förstår även den nya coachen varför Boström var fruktad då vi mötte Blackeberg och hon mönstrade deras färger. Snyggt jobbat Agge!

Jag vill summera matchhelgen som väldigt lärorikt och understryka att jag försöker matchcoacha för att uppnå det långsiktiga målet. Det målet är att flera ska ta ansvar, känna sig delaktiga och producera, framåt och bakåt.

Det finns fler faktorer värda att lyfta också. Laget har en ny coach i mig. En coach de känner bra, men inte jättebra. Kanske är man nervös också att "prestera för den nya coachen"?
Som coach har jag nya spelare. Nya föräldrar också! Med handen på hjärtat var även jag lite nervös, konstigt vore det väl annars?

Ju mer vi jobbar ihop kommer jag att känna mig säkrare i mitt uppdrag, tjejerna likaså. Mitt (och lagets) uppdrag? Min företrädare Kristofer uttryckte sig väldigt tydligt i snacket efter förra säsongens sista match, finalen i Spirare Cup. Någon av tjejerna frågade helt plötsligt: Marc, vad jobbar du med när du inte är med oss? Kristofer svarade: Det är det här Marc gör. Han ska göra er till Sveriges bästa F99-lag. Jag svalde kraftigt, och kanske är det så? I sådana fall är jag redo för uppgiften!

Klart är i alla fall att det krävs tid för alla pusselbitar att falla på plats, men premiärhelgen berättade ändå om att vi är på god väg! Säsongen är lång och tid, det har vi.

Varmt välkomna till kommande lördags hemmapremiär i Spångahallen!

Skribent: Martin Hedberg

Postadress:
Spånga BBK - Basket
Spånga Center, Stormbyvägen 2-4
16355 Spånga

Kontakt:
Tel: 0737546235
E-post: This is a mailto link

Se all info