Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Lär känna vår nya ordförande

24 OKT 2016 23:04
Maria Fährlin valdes till ny ordförande i Spånga Basket den 22:e september och tog vid efter Mats Larsson. Läs mer om Maria och hennes tankar om Spånga Basket, i nuläget och inför framtiden.
  • Uppdaterad: 01 MAJ 2018 20:49

Vi har tidigare berättat om Spånga Baskets årsmöte den 22:e september då Maria Fährlin valdes till ny ordförande i klubben. För att lära känna Maria lite bättre och vad som händer i klubben stämde vi möte med Maria i köket i Spångahallen och ställde några frågor.

Berätta om dig själv, vem är du?

- Jag betraktar mig främst som en idrottsmorsa med två tonåringar, en 98:a och en 00:a samt man. Idrottsintresset har alltid funnits i mitt liv, både genom att utöva och titta på idrott. Jag har tränat en hel del för eget bruk genom åren men i huvudsak i individuella idrotter snarare än lagsporter. Kontakten med basketen kom för 11 år sedan då Solna Vikings i Sundby arrangerade knattebasket under ledning av Lesli Myrthil. Min äldsta dotter började spela med 97-laget och lite senare började även min yngsta dotter spela. Idag har bägge tjejerna andra intressen och har lämnat basketen men jag har fortsatt att jobba med vår klubb. Från att vara basketmorsa tog jag steget in i klubbstyrelsen 2013.

Maria Fährlin

Hur är det att ta över rollen som ordförande i klubben, vad innebär det för dig och för klubben?

- Styrelsearbetet är otroligt inspirerande och sammansättning av personer i styrelsen är jättebra. För mig är det viktigt att engagera sig och ta sig tid. Både för sina egna barn men även för andras. Det kom som en överraskning att jag blev tillfrågad om att bli nominerad till ordförandeposten. Jag behövde ett dygn att fundera, men det kändes ändå rätt för mig, jag gillar utmaningen och det finns så många värdefulla saker i klubben som måste förvaltas. För klubben innebär det här en annan typ av ledarskap eftersom jag själv inte längre har aktiva barn i verksamheten och jag tror att det här bra som en garant för objektivitet samtidigt som jag är väl insatt i både utmaningar och glädjeämnen.

Var har du för tankar om nuläget för Spånga Basket?

- Spånga Basket har en fantastisk verksamhet som hela tiden växer. Vi ser allt fler yngre som vill vara med och spela basket i vår klubb. Spånga Basket har ett gott rykte som breddklubb med bra tränare och hög kvalitet. Spånga Basket är en plantskola i basketsverige som fostrar bra spelare. En av våra stora utmaningar är bristen på idrottshallar och tidiga halltider vilket begränsar vår verksamhet för de yngre spelarna. Vi har en stabil stab med coacher, vilket ger oss bra förutsättningar. Vad gäller coacher så provar vi att arbeta efter en ny struktur den här säsongen. Chefstränare Marc Möller har fått en förändrad roll där han ska vara mindre operativ och mer inriktad på att stödja coacherna och kvalitetssäkra verksamheten istället för att träna lag egna lag.

- Vi har även förändrat våra coachers roll så att de nu tar hand om både teknik- och fys-träning. Att vi har kommit så här långt har även ett samband med att vi har förändrat den tidigare verksamhetsinriktningen. Tidigare fanns ingen verksamhet för spelare som lämnat grundskolan men nu finns både ett herr- och damlag som bildar vår seniorverksamhet. Seniorverksamheten är helt självfinansierad av spelarna men öppnar nya möjligheter för äldre spelare att stanna längre i klubben. Vissa av de äldre spelarna kombinerar sitt eget spel med att coacha yngre lag och på det här viset bygger vi upp en struktur där vi försöker säkra ledartillväxten och samtidigt erbjuder förutsättningar för personlig utveckling av våra spelare. Vi är fortfarande en liten klubb med begränsad ekonomi och vi försöker skapa en bra mix mellan anställda coacher och frivilliga. 

Maria Fährlin

Vilka frågor jobbar styrelsen med?

- Styrelsearbetet handlar mycket om ekonomiska frågor och att skapa en balanserad verksamhet. Styrelsen är betydligt mer operativ än vad man tror genom engagerade föräldrar som jobbar med olika frågor som t ex att hitta sponsorer. Det är viktigt att lyssna på vad spelare och föräldrar har att säga och hur man upplever verksamheten och därför försöker vi delta på så många föräldramöten som möjligt.

Vad är viktigt för dig och styrelsen?

- Spånga Basket är ett breddklubb och för oss är det viktigt att både förvalta och utveckla breddverksamheten. Vi jobbar mycket med att marknadsföra skolbasketen i kontakt med skolorna i närområdet. Skolbasketen är bra, inte bara för barnens fysiska utveckling utan för att den även leder till bra studieresultat. Vi behöver lyfta fram detta till rektorer och skolledningar för att vi ska få ökade möjligheter att få vara en del av skolornas verksamhet. 

Vad kommer att hända i klubben under verksamhetsår 2016/2017?

- Vi har ett bra utgångsläge från förra verksamhetsåret men vi måste jobba med att förvalta både vårt kapital och verksamhet för att kunna fortsätta i en positiv utveckling. Våra nya herr- och damlag är nya inslag i verksamheten som vi måste stötta och så småningom utvärdera inför nästa säsong. På höstlovet kommer vi att ha vårt sedvanliga skill-camp men vi kommer även att ha ett läger i Finland för de äldre spelarna. Som vanligt deltar vi i seriespelet genom Basketshop Cup och vi har tre lag med i regionmästerskapen och tävlar i FU15, FU16 samt PU16.

- Till våren ska vi troligen ha ett nytt skill-camp i Spångahallen under sportlovet och sedan ska vi prova något nytt. Tidigare år har klubben åkt till Eskilstuna för att spela cuper och sedan åkte vi till Skövde men i år ska vi vara med på Göteborgs Basketfestival! Det är dags att prova något nytt och möta lite större utmaningar och upplevelser. Slutligen har vi börjat att planera för ett eget basketläger sommaren-2017 men vi har inga detaljer klara men mer information kommer på hemsida när planeringen har kommit längre.

Hur ser du på klubben i ett femårs-perspektiv?

- Det är nog inte så troligt att vi spelar i basketligan utan vi fortsätter att växa som breddklubb. För att kunna fortsätta växa med fortsatt hög kvalitet i verksamheten behöver vi börja planera strategiskt i frågor som handlar om att behålla spelare så länge som möjligt, framtidssäkra vår coachstab och tillgången på halltider. Vem vet, om 5 år kanske vi har en egen hall?

Maria Fährlin

Kommer vi att få se några förändringar?

- Nej, inga nya stora förändringar inom de närmaste året. Vi har gjort några förändringar som vi först måste utvärdera, t ex Marc Möllers nya roll och vår satsning på seniorverksamhet.

Vad har Spånga Basket för relation till andra klubbar när inte Vikings längre finns kvar?

- Vi har väldigt bra relation och samarbete med de andra klubbarna i Stockholm. Förutsättningarna har dock förändrats efter sammanslagningen mellan Vikings och AIK eftersom Vikings-aliansen inte längre finns kvar. Det här blir en fråga för framtiden för det är viktigt att klubbarna hittar samarbetsformer för att basketen ska kunna utvecklas och spridas.

Vi får därmed be att få tacka Maria för pratstunden och en tydligare bild av var Spånga Basket står i dag och vart vi är på väg.

Skribent: Anders Tillgren
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Spånga BBK - Basket
Spånga Center, Stormbyvägen 2-4
16355 Spånga

Kontakt:
Tel: 0737546235
E-post: This is a mailto link

Se all info